Διαδικτυακή αστροβραδιά

«Τοῦ θεωρῆσαι τόν οὐρανόν καί περί τόν ὅλον κόσμον τάξιν. Για να θαυμάζει κανείς τον ουρανό και την αρμονία που υπάρχει στο Σύμπαν» αυτή ήταν η απάντηση του φιλοσόφου Αναξαγόρα χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο αξίζει να έρθει κάποιος στη ζωή.
Για τους μαθητές μας στην Ελληνογερμανική Αγωγή η θεώρηση του ουρανού δεν είναι ευχή ή όνειρο που κάποια στιγμή θα υλοποιήσουν στο μέλλον. Από το αστεροσκοπείο του σχολείου μας τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τον ουρανό και τα ουράνια σώματα, να παρατηρήσουν τα αστέρια, να δουν τις ηλιακές κηλίδες. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των καθηγητών τους αλλά και αστρονόμων οι μεγαλύτεροι μαθητές του Λυκείου μαθαίνουν τις βασικές λειτουργίες του τηλεσκοπίου, τη διαδικασία στόχευσης πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων, τη λήψη αστροφωτογραφιών. Εφαρμόζουν στην πράξη τις θεωρητικές τους γνώσεις και μαθαίνουν βιωματικά για τη δομή και τη δημιουργία του Σύμπαντος, την αστρική εξέλιξη, τις κινήσεις των πλανητών.
Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα παρουσιάσουν τα παιδιά σε όλους εμάς. Και αν φέτος οι ιδιαίτερες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε στο σχολείο και να παρατηρήσουμε τον έναστρο ουρανό από το αστεροσκοπείο μας, βρήκαμε έναν εναλλακτικό τρόπο να κάνουμε τις αστροπαρατηρήσεις μας και να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να μας ξεναγήσουν στον μαγικό κόσμο της αστρονομίας. Οι αστροβραδιές μας λοιπόν φέτος θα γίνουν διαδικτυακά. Τα παιδιά θα έρθουν στο σχολείο, θα στρέψουν το ρομποτικό τηλεσκόπιο του σχολείου μας στον Κρόνο και στον Δία και θα αναλάβουν την παρουσίαση της αστροβραδιάς από απόσταση. Όλοι εμείς, μικροί και μεγάλοι, θα έχουμε τη χαρά να παρατηρήσουμε τον Κρόνο, τον Δία, τον Άρη και να ακούσουμε τους μαθητές να μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ουρανού.
Η πρώτη διαδικτυακή αστροβραδιά μας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020. Θα παρουσίαστει διαδικτυακά στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου EDEN OPEN CLASSROOM. Οι δύο ομάδες των μαθητών μας θα παρουσιάσουν τις εξής ώρες: Ομάδα Κρόνου 8.00 μ.μ. – 8.45 μ.μ. και Ομάδα Δία 9.00 μ.μ. – 9.45 μ.μ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδεθείτε στη διεύθυνση https://www.youtube.com/user/ellinogermaniki/