Ζωντανή αναμετάδοση της Μεγάλης Συνόδου Δία και Κρόνου από το Βόρειο και Νότιο Ημισφαίριο

Μία Διαδικτυακή Διαδραστική Εμπειρία για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς από ολόκληρη την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική

Αστεροσκοπείο Σκίνακα, Ελλάδα
Αστεροσκοπείο Ελληνογερμανικής Αγωγής. Ελλάδα
Αστεροσκοπείο του Boyden, Νότια Αφρική
21 Δεκεμβρίου 2020

Εφέτος το άστρο των Χριστουγέννων θα “ανάψει” την 21η Δεκεμβρίου στις 17.30 λίγο μετά τη δύση του Ήλιου. Πρόκειται για τη μεγάλη συνάντηση (Σύνοδο) των δύο γιγάντων του ηλιακού συστήματος, των πλανητών Δία και Κρόνου που θα βρεθούν πολύ κοντά (στο δικό μας οπτικό πεδίο) και θα φαίνονται σαν ένα φωτεινό αντικείμενο χαμηλά στη Δύση την ημέρα εκείνη. Καθώς ο Δίας και ο Κρόνος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο συμβαίνει η θέση τους στον ουρανό (όπως φαίνεται από τη Γη) να πλησιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τότε βρίσκονται σε Σύνοδο. Κάθε περίπου 400 χρόνια πλησιάζουν σημαντικά στο οπτικό μας πεδίο από τη Γη και λέμε ότι βρίσκονται σε Μεγάλη Σύνοδο. Αυτό θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου. Αποτυπώνεται στην εικόνα με την κίτρινη γραμμή 2020 στο επάνω μέρος της.

Η προηγούμενη (τόσο) κοντινή συνάντηση των δύο πλανητών έγινε το 1623 και είχε παρουσιαστεί στο βιβλίο του Johannes Kepler De Stella Nova (1606) που παρουσίασε για πρώτη φορά τον 20ετή κύκλο των «συνατήσεων» στον ουρανό των δύο πλανητών. Η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο του Boyden στη Ν. Αφρική και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη διοργανώνει διαδικτυακή παρατήρηση του φαινομένου από το Βόρειο και το Νότιο ημισφαίριο ταυτόχρονα.

Το Αστεροσκοπείο του Boyden δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο (Διευθυντή του Νότιου Τομέα του Αστεροσκοπείου του Harvard) το 1927. Ήταν Διευθυντής του Αστεροσκοπείου από την ίδρυση του μέχρι και το 1951. Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (RAS) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ονομάσθηκαν προς τιμήν του :

• Ο αστεροειδής 5298 Παρασκευόπουλος (5298 Paraskevopoulos), που ανακαλύφθηκε το 1966 στο Αστεροσκοπείο Boyden
• Ο Κομήτης C/1940 O1 (Whipple-Paraskevopoulos) του 1940
• Ο Κομήτης C/1941 B2 (de Kock-Paraskevopoulos) του 1941
• Ο κρατήρας Παρασκευόπουλος στην αόρατη πλευρά της Σελήνης

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17.15 (21 Δεκεμβρίου 2020) και θα διαρκέσει 2 ώρες και 30 λεπτά. Θα καταγραφεί το φαινόμενο από το τηλεσκόπιο της Ελληνογερμανικής Αγωγής (17.30 με 18.00) και από το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου του Boyden (19.15-19.45). Θα δοθούν, επίσης, διαλέξεις για το πλανητικό μας σύστημα και θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά σενάρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα θα γίνει αναφορά στις παρατηρήσεις των εκκλείψεων της Ιους από τον Δία από τον Ole Rømer που στοιχειοθέτησαν την απόδειξη του ότι η ταχύτητα του φωτός είναι πεπερασμένη. Η εκδήλωση θα γίνει υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, κου Ιωάννη Χατζαντωνάκη και στο πλαίσιο της προσπάθειας για δημιουργία συνεργασιών σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδος και της Νότια Αφρικής. Θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από το youtube κανάλι της Ελληνογερμανικής Αγωγής: https://www.youtube.com/user/ellinogermaniki/