ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
«Γνωριμία με τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα»
Μία Διαδικτυακή Διαδραστική Εμπειρία για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς από ολόκληρη την Ελλάδα
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 (19:00 – 21:00)
Ο ουρανός είναι ένα απέραντο και μοναδικό εργαστήριο για τη μελέτη των φυσικών επιστημών, πάντα σε λειτουργία, διαθέσιμο κάθε φορά για τον καθένα από οπουδήποτε και αν βρίσκεται και στο οποίο λαμβάνουν χώρα κάθε είδους φυσικά φαινόμενα πολλά από τα οποία δεν είναι δυνατό να αναπαραχθούν σε κανένα επιστημονικό εργαστήριο.
Η παρατήρηση του ουρανού πάντα εντυπωσίαζε τον άνθρωπο και τον οδήγησε στη μελέτη της φύσης και την κατανόηση των φυσικών νόμων που τη διέπουν. Σε μία προσπάθεια να μεταφερθεί η μοναδική εμπειρία της Αστρονομικής Έρευνας στις Ελληνικές σχολικές τάξεις το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα ανοίγει «διαδικτυακά» τις πύλες του στην Ελληνική Εκπαιδευτική Κοινότητα. Το Αστεροσκοπείο βρίσκεται στον Ψηλορείτη στην Κρήτη σε υψόμετρο 1750 μέτρων και η λειτουργία του συντονίζεται από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής (ΙΑ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Στις 23 Οκτωβρίου 2020 μαθητές και εκπαιδευτικοί από 10 Ελληνικά Σχολεία θα συνδεθούν διαδικτυακά με το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και για δύο ώρες θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους ερευνητές που εργάζονται εκεί και να παρακολουθήσουν πως σχεδιάζουν το παρατηρησιακό πρόγραμμα του τηλεσκοπίου για τη συγκεκριμένη νύκτα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ξεναγηθούν στους χώρους του αστεροσκοπείου και θα δουν σε λειτουργία το γιγάντιο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου. Το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης παρουσιάζεται στη συνέχεια.
19:00 – 19:10 Καλωσόρισμα στον Ψηλορείτη και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα
19:10 – 19:25 Ξενάγηση στους εξωτερικούς χώρους του Αστεροσκοπείο Σκίνακα
19:25 – 19:55 Ξενάγηση στο τηλεσκόπιο 1.3μ – Περιγραφή της λειτουργίας του
19:55 – 20:15 Παρουσίαση αστρονομικών φωτογραφιών του Αστεροσκοπείου Σκίνακα
20:15 – 21:00 Ερωτήσεις/Απαντήσεις και προετοιμασία παρατήρησης από τους αστρονόμους του Αστεροσκοπείου.
Συντονισμός της δράσης: Καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.
Περισσότερες πληροφορίες για το αστεροσκοπείο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://skinakas.physics.uoc.gr
Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να συνδεθούν εδώ: https://www.facebook.com/events/985231551988977